12 grudnia 2014

Jelita a zdrowie

Jelita a zdrowie


Autor: Tomasz Gospod


Większość naszych problemów ze zdrowiem ma jakiś związek z nieprawidłowym funkcjonowaniem narządów wewnętrznych lub systemu immunologicznego.


Dlatego wybierając dla siebie dietę, powinniśmy brać pod uwagę nie tylko ilość kalorii, ale przede wszystkim oddziaływanie substancji zawartych w pożywieniu na nasze wnętrze.

Nasz system immunologiczny (odpornościowy) sprawia, że pomimo stałego kontaktu z różnymi szkodliwymi czynnikami (grzybami, pasożytami, pleśniami), nie popadamy w choroby. Głównym narzędziem systemu immunologicznego są tzw. leukocyty – komórki odpowiedzialne za usuwanie chorobotwórczych składników z organizmu. Największym skupiskiem leukocytów w naszym ciele jest tak zwana tkanka limfatyczna, która to znajduje się właśnie w ścianie jelit. Składa się ona z dwóch rodzajów grudek limfatycznych - są to 'grudki limfatyczne chłonne' i 'grudki limfatyczne skupione'. Rozpoznają one wszelkie szkodliwe dla organizmu substancje i wywołują reakcję obronną. Tworzą także lokalną tolerancję na niektóre antygeny, dzięki czemu leukocyty nie niszczą przyjaznych bakterii. Jeśli więc chcemy utrzymać nasz system odpornościowy (a tym samym cały organizm) w dobrej formie, to musimy zwrócić uwagę na to, w jaki sposób spożywane przez nas pożywienie wpływa na jelita.

Zacznijmy od tego, czego trzeba unikać. Zły wpływ na jelita ma dieta, która składa się wyłącznie z żywności rafinowanej, czyli w wysokim stopniu przetworzonej. Szkodzi nadmiar alkoholu i innych używek. Niewystarczajaca ilość spożywanych płynów również może powodować problemy.

Co więc warto wprowadzić do diety? Przede wszystkim chodzi o dwa rodzaju pokarmów – prebiotyki i błonnik. Prebiotyki to bakterie, które w naszym ciele działają podobnie jak leukocyty, czyli zwalczają tzw. patogeny. Jednocześnie pobudzają one nasz system immunologiczny do wytężonej pracy.

Z kolei błonnik to substancja, która przechodząc przez układ trawienny, zabiera ze sobą wszelkie toksyny i niepotrzebne resztki nieprzetrawionych pokarmów – oczyszcza w ten sposób jelita ze złogów, które prowadzą do problemów zdrowotnych.

Prebiotyki można znaleźć w kapuście i ogórkach kiszonych, a błonnik w suszonej fasoli i otrębach.


Autor promuje wiedzę o zdrowym stylu życia, w tym o roli, jaką odgrywa błonnik w zdrowym żywieniu, by dowiedzieć się więcej, kliknij - błonnik organiczny.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

5 komentarzy:

  1. Ja dopiszę jeszcze, że wyjątkowe właściwości dla układu pokarmowego, trawiennego jak i jelit przypisuje się także kozieradce. To informacja jaką podaje producent na jednym z portali. Link w moim imieniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Janek ale to zalezy

    OdpowiedzUsuń
  3. Zalezy od wielu rzeczy w sumie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie informacje są niezwykle cenne.

    OdpowiedzUsuń
  5. O zdrowie zawsze warto dbać.

    OdpowiedzUsuń