08 października 2017

Przez żołądek do zdrowia

Przez żołądek do zdrowia.


Autor: Piotr Budnik


Już od najdawniejszych czasów człowiek próbował zdefiniować stan organizmu który pozwala mu na prawidłowe funkcjonowanie. Ludzie Ci próbowali poznać swoja biologiczną i duchową naturę, określić swoje miejsce w otoczeniu społecznym jak i otaczającej ich przyrody.


Już wówczas okazało się że decydującym i najważniejszym czynnikiem jest zdrowie.

Wielu z Nas zastanawiało się czym jest zdrowie, oraz co zrobić żeby cieszyć się nim jak najdłużej. Pojęcie zdrowia zdefiniowane przez światową organizację zdrowia (WHO) jako pełen dobrostan fizyczny, psychiczny, społeczny, a nie wyłącznie brak niedomagania, wskazuje na powiązanie wielu czynników ze sobą, które mają wpływ na jakość naszego zdrowia. Jak też wskazuje na pewien sposób jego zachowania w jak najlepszym stanie.

Tak więc aby być zdrowym należy zachować odpowiednią równowagę pomiędzy tymi czynnikami. Dlatego ludzie od wielu lat łączyli dobry stan zdrowia z odpowiednią dietą. To pokarmy które spożywamy wpływają bezpośrednio na stan fizjologiczny organizmu, a to decyduje o stanie psychicznym i statusie społecznym człowieka. Dlatego dziś też coraz więcej się mówi o powiązaniach między żywieniem a występowaniem chorób. Gdy występują braki pożywienia albo pożywienie jest niskiej jakości, ludzki organizm jest osłabiony, trudniej jest mu walczyć z niekorzystnymi czynnikami środowiska, co często w takiej sytuacji wywołuje chorobę. Więc aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować należy cały czas dostarczać mu w odpowiednich ilościach pożywienie.

Organizm dobrze odżywiony może poradzić sobie z takimi chorobami jak: przeziębienie, grypa, miażdżyca, cukrzyca typu I i II, łuszczyca, nadciśnienie, choroba Buergera, choroby reumatyczne. Odpowiedni sposób odżywiania sprzyjać będzie odchudzaniu. Organizm spala nadmierną ilość tkanki tłuszczowej, dzięki czemu stajemy się sprawniejsi i mamy lepszą kondycję fizyczną.

Nie trzeba się już głodzić, ani liczyć kalorie aby być zdrowym. Każdy powinien wiedzieć jakie są potrzeby jego organizmu i tak dobierać produkty spożywcze aby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe w optymalnych ilościach. Wtedy organizm nie będzie musiał wykonywać zbędnej pracy i będzie działał sprawniej i wydajnej.

O tym gdzie szukać odpowiednich produktów spożywczych o jak najlepszej dla nas wartości odżywczej, dawnych tradycjach żywieniowych, właściwościach pokarmów i ich wpływie na stan naszego zdrowia, będę pisał w kolejnych artykułach poświęconych właściwemu odżywianiu.

Opowiem też w jaki sposób przygotowywać poszczególne posiłki i potrawy tak aby były one lekarstwem dla naszego organizmu. Jednak należy pamiętać, aby żywność była lekarstwem, nie możemy spożywać produktów które pochodzą z przemysłowych hodowli czy ferm. Gdzie są stosowane sztuczne pasze, z wieloma dodatkami chemicznymi, lekami oraz hormonami, a podczas hodowli roślin stosowane są sztuczne nawozy, pestycydy, herbicydy oraz środki konserwujące żywność i poprawiające jej smak i wygląd. Obniżają one jakość danych produktów spożywczych, jak i też ich cenę. Takie produkty mogą też źle wpływać na nasze zdrowie, wywołując różne choroby. Dlatego musimy szczególnie zwracać uwagę na to co spożywamy i w jakich ilościach.

Technik technologii żywienia zbiorowego
Mgr Ochrony Środowiska Piotr Budnik
www.optymalni.poznan.pl


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

1 komentarz: