07 czerwca 2015

Jak poradzić sobie z bólem brzucha?

Jak poradzić sobie z bólem brzucha?


Autor: Dorota Duszak


Do bólu brzucha doprowadza Cię często: stres, niewłaściwa dieta, pośpiech, zmęczenie...


A więc, co możesz zrobić, gdy już Cię dopadnie ból brzucha?

  • Odstaw nabiał

Mleko i jego przetwory są śluzotwórcze i co za tym idzie, powodują gromadzenie się śluzu w Twoim organizmie. Mleko i jego przetwory to również produkty, które mogą być nietolerowane przez Twój organizm. Najlepiej sprawdź to i wykonaj sobie test na nietolerancję pokarmową. Być może powinnaś odstawić nabiał na resztę życia! Niewiedza kosztuje. Ciesz się zdrowiem do końca życia.

  • Odstaw wysoko przetworzone produkty

Wysoko przetworzone produkty tak naprawdę niewiele mają wspólnego ze zdrowym jedzeniem. O, tak bardzo zajadasz się słodkimi gotowymi płatkami śniadaniowymi. Prawda? A po co właściwie jesz? Po to by zapchać się czymkolwiek i opaść z sił czy wręcz przeciwnie, by odżywić swój organizm i dodać mu energii do dalszego funkcjonowania w ciągu dnia? Zadałaś sobie to pytanie? Co jest Twoim celem? O co Ci właściwie chodzi? Myślałaś w ten sposób? Ograbiasz swój organizm! On tak długo nie wytrzyma. Co zrobisz, jeśli "nagle" załamie się Twoje zdrowie? Będziesz faszerować się tabletkami i myśleć, że to jest ok? To kolejny sposób niszczenia tego, co masz najcenniejsze. Twojego zdrowia!

  • Spożywaj koper włoski

Koper włoski likwiduje skurcze, usuwa śluz i oczyszcza Twoje jelita z gazów. To wspaniałe warzywo ma właściwości antyseptyczne, zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych, ułatwia trawienie, łagodzi stany zapalne, a co za tym idzie, zapewnia Ci dobre samopoczucie. Koper włoski niweluje przykry zapach z ust. Możesz pić herbatki z kopru włoskiego, dodawać go do sporządzanych potraw lub spożywać w postaci drażetek. Są one doskonałą alternatywą dla cukierków. Dzieci je lubią.

  • Rano spożywaj siemię lniane

Siemię lniane, najlepiej podgotowane, ciepłe, spożywaj rano, na dobry początek dnia. Ciepło rozgrzeje Twój żołądek, doda mu energii i lekkości. Bo przecież o to Ci chodzi, prawda?

  • Jedz ciepłe, lekkostrawne pokarmy

Na okres problemów zdrowotnych wyeliminuj surowe, zimne jedzenie (warzywa, owoce, nabiał, gotowe wędliny) i zimne napoje. Wprowadź natomiast ciepłe, energetyczne pożywienie. Pamiętaj o spożywaniu dużej ilości zup. Są one prawdziwą bombą energetyczną. Im dłużej je gotujesz, tym więcej mają tak bardzo potrzebnej Ci energii. Polecam rosół z kaszą jaglaną.

  • Odstaw słodycze i cukier

Cukier powoduje stany zapalne w Twoim organizmie. W początkowym etapie dochodzenia do zdrowia, odrzuć całkowicie wszelkie jego postacie. Pamiętaj, że owoce również są jego źródłem. Zwykle przyczyną łaknienia słodyczy jest brak energetycznego jedzenia lub zdrowych tłuszczy w organizmie. Wprowadź do swojej diety oleje, masło sklarowane, oliwy. Oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno, zakupione w ciemnych szklanych butelkach. Ważne: oleje takie szybko jełczeją, nie zmieniając jednak swojego smaku, wyglądu i zapachu. Kupuj je w bezpiecznych miejscach i w mniejszych opakowaniach, przetrzymuj koniecznie w lodówce. Spożywaj je wyłącznie na zimno. Wyjątek stanowi oliwa z oliwek.

  • Jedz pięć posiłków dziennie

Jedz co 3 godziny, nie do pełnej sytości, w miłej i przyjemnej atmosferze. Pośpiech odrzuć. Tu liczy się każdy dobrze przeżuty kęs. To pierwszy etap Twojego wchłaniania. Budujesz w ten sposób swoje zdrowie. Pamiętaj, długie żucie bez popijania to Twój klucz do sukcesu. Żuj do momentu uzyskania półpłynnej konsystencji pokarmu. Pamiętaj, by napoje wprowadzić do organizmu dopiero ok. min. 1/2 godz. przed posiłkiem i po nim.

Doświadcz przyjemności istnienia!


Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, odwiedź koniecznie bloga www.sztukazdrowia.pl i stronę www.odnowa.biz, gdzie znajdziesz wartościowe porady trenerki zdrowego stylu życia i żywienia Doroty Duszak.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz