Mleko krowie- lekarstwo czy trucizna
Autor: Daga 21
Już od dzieciństwa z troską w głosie nasze mamy, babcie, a w dzisiejszych czasach również środki masowego przekazu, czyli radio, telewizja, prasa wmawiają nam uparcie PIJ MLEKO, BĘDZIESZ...
No właśnie... ciekawe czym masz się stać po krowim mleku? Cielakiem, młodą krówką- jałówką.
Mleko krowie źle trawi się w ludzkim organizmie ze względu na kazeinę - białko krowie, które jest potrzebne do budowy rogów i kopyt, tyle, że potomstwu krowy, a nie ludziom. Czy widział ktoś człowieka z pięknie zbudowanymi rogami i kopytami? Ja osobiście nie, dlatego też badania nad mlekiem i jego składem chemicznym wykluczyły je jako zdrowy pokarm dla ludzi.
Dlaczego zatem wmawiają nam, że mleko jest takie zdrowe? Bo teoretycznie jest, ale tylko wydojone prosto od krowy z wszystkimi zawartymi w nim bakteriami, bo to one pomogą strawić to mleko. Każda przemysłowa obróbka niszczy te pożyteczne bakterie i pozostaje tylko substancja, która oblepia nasze jelita i powoduje złe wchłanianie substancji odżywczych. Zaczynają się wtedy problemy z zaparciami i otyłością, chyba że ktoś ma nietolerancję białka krowiego, to wtedy dochodzi do ostrych biegunek.
Przetwory mleka słodkiego działają tak jak mleko. Są to jogurty, serki homogenizowane itp. przetwory mleczne. Wystarczy przeczytać skład produktu i już wiadomo, czy mleko zawarte w danym produkcie jest przetworzonym słodkim mlekiem czy kwaśnym.
Mleko po fermentacji czyli kefiry, maślanki i zsiadłe mleko w przeciwieństwie do słodkiego mleka pomagają wyregulować pracę jelit, i odpowiedni poziom bakterii jelitowych. Jelita w ludzkim organizmie są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie całego naszego ciała. Ponadto kefiry i maślanki wytrącają z naszego organizmu toksyny i pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Do produktów dobrze przyswajalnych, przez ludzki organizm należą również masło, które jest bogate w naturalne witaminy, śmietana, żółte sery, białe sery- twarogi.
Pamiętajmy, że jeśli my nie zadbamy o nasz organizm, to nikt tego za nas nie zrobi. Wybierajmy produkty dobrze przyswajalne dla naszego organizmu, żeby długo i sprawnie mógł nam służyć.
Dagmara Spociński dietetykalaika.blogspot.com
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz