Śniadanie to podstawa
Autor: Irena Zobniów
Pamiętajmy jednak, iż pożywne śniadanie to podstawa każdej diety. Rano organizm potrzebuje dużo energii, aby prawidłowo funkcjonować, a zapominanie o pierwszym posiłku może w przyszłości skutkować wieloma problemami zdrowotnymi.
Jeśli należymy do osób, które rano nie odczuwają głodu i nie potrafią przełamać się do zjedzenia posiłku zaraz po przebudzeniu, zjedzmy małą miseczkę płatków śniadaniowych z mlekiem, które dostarczą odpowiednią porcję węglowodanów i białka. A może przekona nas apetyczna kanapka z serem i łososiem lub świeża bułka z miodem lub domową konfiturą?
Aby pobudzić apetyt o poranku warto wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny. Można również spróbować zielonej herbaty, która pobudzi żołądek do pracy i chętniej sięgniemy po śniadanie.
Jeśli natomiast znudziły nam się nasze dotychczasowe poranne przekąski, warto wypróbować nowe przepisy na śniadanie. Doskonałym pomysłem będzie jajecznica z pełnoziarnistą bułką lub omlet z szybką, pomidorem i brokułami, który nie tylko rozgrzeje nas o poranku, ale również dostarczy energii na dalszą część dnia. Zaletą omletu jest to, iż można go przyrządzić z dowolnych składników, zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.
Możemy również przygotować smaczne kanapki na ciepło, czyli na przykład tosty lub grzanki z łososiem, serem żółtym i warzywami, a do tego przyrządzić sałatkę owocową lub wypić szklankę soku. Grzanki możemy podać z sosem czosnkowym lub rozgrzewającym ostrym sosem paprykowym. Popularny w Polsce staje się również sandwich, czyli kanapka zapiekana w specjalnym opiekaczu. Jest to świetny sposób na szybkie śniadanie, które posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Nieco trudniej jest przekonać dzieci do zjedzenia śniadania. Większość z nich zwykle grymasi, dlatego rodzice muszą czasem bardzo się postarać, aby ich pociecha zjadła przygotowany posiłek. Sposobem na małych niejadków będą kolorowe kanapki, które mogą być ciekawym urozmaiceniem śniadania. Razem z dzieckiem możemy udekorować kanapki za pomocą pomidora, rzodkiewki, czy szczypiorku, za pomocą których zwykła kromka chleba może przybrać postać misia, kwiatuszka, czy słoneczka.
Irena Zobniów
irena.zobniow.com
Całkowicie się z tym zgadzam.
OdpowiedzUsuń