31 października 2020

Stevia - cukier z doniczki

Stewia(stevia} w Paragwaju z którego pochodzi używana jest od wieków jako naturalny słodzik, aktualnie rozszerzono jej zastosowanie do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego.

Największą zaletą stewii jest fakt, że przy intensywnie słodkim smaku  jest bezkaloryczna./2 łyżeczki proszku z suszonych liści odpowiadają 1 szklance cukru/

W swoim składzie zawiera:

 białka minerały i mikroelementy takie jak

wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, selen, krzem, cynk

witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten.

Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, hamuje apetyt na potrawy tłuste i słodycze przez co znacząco wspomaga redukowanie nadwagi.

Właściwości brzeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze sprawiają, że jedzenie słodkich potraw ze stewią nie powoduje próchnicy, a wręcz przeciwnie pomaga chronić zęby.

Wysoka temperatura rozkładu pozwala używać jej do gotowania i pieczenia ciast. Jedynie ze względu na fakt, że eliminuje proces fermentacji nie możemy jej stosować do ciast drożdżowych.

Powszechnie stosowana jest jako naturalny słodzik w krajach Ameryki Środkowej, Chinach i Japoni.  W USA, Kanadzie, Nowej Zelandii i Australii używany jest jako suplement diety.

W sprzedaży stewia dostępna jest w postaci suszonych lisci - barwią one jednak potrawę, a lekki posmak może przeszkadzać, bardziej praktyczne są ekstrakty i syropy.                                                                                                                                                        Jeśli  mamy możliwośc postawienia jej w nasłonecznionym miejscu warto zainteresować się samodzielną uprawą, da nam to możliwość wykorzystania świeżych liści, szczególnie do sałatek . 

Stewia jest doskonałym dodatkiem do przetworów owocowych, warzywnych i soków.                                             

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

16 komentarzy:

  1. stewia jest ok, ale lepszy jest miód manuka w dobrej cenie, nie tylko działa jako słodzik, ale przede wszystkim wzmacnia odporność

    OdpowiedzUsuń
  2. Sam używam stewii w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. mi bardziej niż stewia odpowiada sorbitol 1kg, ale to kwestia gustu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy artykuł

    OdpowiedzUsuń
  5. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam że to niesamowicie interesujący wpis. Znalazłam tu bardzo dużo ciekawych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy wpis z dużą dawką ważnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten tekst.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny artykuł, dowiedziałam się czegoś nowego i nawet polecę to znajomym.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny blog, będę tutaj częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy blog i można dowiedzieć się czegoś nowego, polecam przeczytać.

    OdpowiedzUsuń
  12. w dzisiejszych czasach każdy chyba zajrzy choć raz na tą stronę

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy blog, często tu wpadam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy o czymś takim nie słyszałam, serio?!

    OdpowiedzUsuń
  15. Długo już śledzę ten blog, są tu ciekawe i przydatne informację, polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wydaje mi się że warto zamienić

    OdpowiedzUsuń