28 grudnia 2010

Reishi - poznaj jego właściwości

Reishi - poznaj jego właściwości


Autorem artykułu jest Piotr Budnik




Grzyb Ganoderma lucidum Lakownica lśniąca- to Grzyb Długowieczności Grzyb Ganoderma lucidum ( powszechnie znany pod nazwą Grzyb Reishi), należy do skarbów medycyny chińskiej. W publikacjach medycznych został sklasyfikowany na pierwszym miejscu spośród 120 roślin mających istotne znaczenie dla organizmu człowieka.

Grzyb Ganoderma lucidum Lakownica lśniąca- to Grzyb Długowieczności


Grzyb Ganoderma lucidum ( powszechnie znany pod nazwą Grzyb Reishi), należy do skarbów medycyny chińskiej. W publikacjach medycznych został sklasyfikowany na pierwszym miejscu spośród 120 roślin mających istotne znaczenie dla organizmu człowieka.


Rzadkie występowanie i intensywna eksploatacja sprawiły, że prawie całkowicie zniknął ze środowiska naturalnego. Dopiero w drugiej połowie XX w. opracowano metody uprawy tego grzyba z zachowaniem wszystkich jego właściwości. Od tej pory rozpoczęły się również intensywne badania, które potwierdziły jego wyjątkowe działanie. Obecnie jest szeroko wykorzystywany w Azji i zdobywa popularność w Stanach Zjednoczonych i Europie jako środek wzmacniający układ odpornościowy a także jako składnik kosmetyków. Niestety tego grzyba nie znajdziemy w Naszych lasach.


To „czarodziejskie zioło” , jak bywa także nazywany, pomaga zapobiegać i leczyć wiele chorób, co udowodniły także badania naukowe. Już w czasach dynastii Ming i Han dokonano dokładnych badań jego właściwości. Przeprowadzane współcześnie badania potwierdzają jedynie jego dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Polisacharydy zawarte w grzybie są głównym czynnikiem wpływającym na utrzymanie równowagi w organizmie i przedłużającym jego życie. W Chinach grzyb znajduje się na urzędowej liście farmaceutyków, ale ponieważ nie wywołuje skutków ubocznych, może być stosowany również jako żywność, został uznany za jej nowe źródło. W tradycyjnej medycynie Wschodu, grzyb Ganoderma zalicza się do grupy leków roślinnych typu „Fu Zhen”, czyli odpowiednika leków immunoterapeutycznych i do grupy leków wzmacniających. Od wielu lat są wysoko cenione jego właściwości antyalergiczne, obniżające ciśnienie, antywirusowe, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne => , zapobiegające wielu schorzeniom.


Dzięki właściwościom grzyba Reishi, można uchronić wątrobę przed wieloma czynnikami ją niszczącymi: przyspieszenie metabolizmu substancji medycznych i toksycznych w wątrobie powoduje jej szybką regenerację i oczyszczenie, jak również obniżenie ciśnienia, eliminowanie zawrotów głowy, przewlekłego zmęczenia.


Reishi zawiera wiele silnych wymiataczy wolnych rodników, które są odpowiedzialne za szybkie starzenie się organizmu. Zalicza się do niech głównie polisacharydy i polipeptydy, które mogą skutecznie opóźnić efekty starzenia, gdyż posiadają właściwości zbliżone do dysmutazy ponadtlenkowej, tzn. potrafią usuwać wolne rodniki i zapobiegać ich szkodliwemu wpływowi polegającemu na blokowaniu utleniania lipidów.


Dzięki zastosowaniu grzyba Reishi, można wręcz uregulować gospodarkę kwasowo-zasadową, eliminując acidosę (zakwaszenie organizmu)


Z powodzeniem można go stosować w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego, w zapobieganiu narastania zmian miażdżycowych, ponieważ redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wszystkie powyższe właściwości grzyba Reishi wpływają na zapobieganie różnym chorobom układu krążenia. Dzięki dodaniu grzyba Reishi do napoi Gano uzyskano również efekt stabilizowania emocji, tonizowania układu nerwowego, pozytywnego wpływu na bezsenność. Możemy również spożywać kawę lub herbatę z wyciągiem z grzybów Reishi. Po kilu dniach stosowania można już zaobserwować poprawę jakości snu i związanych z nią dolegliwości bólowych i zawrotów głowy. Zmniejsza się również skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi a wraz z nim aktywność nerwowa.


Grzyby rozpuszczają kamienie żółciowe.


Ukazuje się coraz więcej artykułów na temat korzystnej roli grzybów w leczeniu wielu schorzeń, m.in. kamicy pęcherzyka żółciowego i zapalenia stawów. Doktor John Wilkinson z Middlesex University twierdzi, że grzyby są stosowane od wieków w chińskiej medycynie. Uważa się, że niektóre grzyby mają właściwości rozpuszczające kamienie żółciowe, jednak mimo doniesień na ten temat nie przeprowadzono jeszcze dużych badań, które mogłyby dowieść ich skuteczności. Wiadomo jednak, że niskotłuszczowa dieta z małą ilością mleka (a taka jest dieta na bazie grzybów) może przynieść korzyści w leczeniu kamicy pęcherzyka żółciowego. Grzyby Reishi są pomocne w walce z wieloma schorzeniami, a zwłaszcza w przypadku zapalenia stawów, gdyż zawierają pewne substancje o właściwościach przeciwzapalnych, podobne do sterydów. Na podstawie badań laboratoryjnych wykazano, że grzyby reishi i shitake mogą wzmocnić układ odpornościowy. W Chinach wyciągi z tych grzybów stosuje się w przypadku zwykłych przeziębień, grypy czy bólów stawów.


Nie bagatelne znaczenie ma również pozytywny wpływ na urodę zawartego w napojach Gano, grzyba Reishi! Jednym z jego działań jest ochrona skóry i opóźnienie jej starzenia. Reishi może zatrzymać i regulować zawartość wody w skórze, przez co utrzymuje ją nawodnioną, gładką i elastyczną. Zatrzymuje również wytwarzanie i odkładanie melaniny w skórze, dzięki czemu skóra pozostaje gładka i lśniąca. Grzyb Reishi dodawany jest też do pasty do zębów. Dzięki stosowaniu pasty do zębów z Reishi uniknąć możemy wielu problemów i dolegliwości.


Jeśli znajdziesz na drzewie tysiącletni grzyb Reishi na drzewie morwowym, wówczas będziesz mógł przywrócić do życia nawet umierającego. (stare powiedzenie chińskie)

Więcej przeczytasz w książce dr Nauk Medycznych Adama Kwiecińskiego Reishi nadzieja współczesnej medycyny.


---

Piotr Budnik DXN Polska



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

4 komentarze:

  1. Podoba mi się ten wpis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyczerpująco opisany temat. Fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te informacje są bardzo ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam że bardzo zaciekawiły mnie informacje w tym wpisie.

    OdpowiedzUsuń