N-Acetyl Cysteina (NAC)
N-Acetyl Cysteina jest specyficzną formą aminokwasu siarkowego cysteiny, która występuje powszechnie w naszym organizmie i w białkach pokarmowych.
Cysteina wchodzi w skład ludzkich białek strukturalnych, w tym mięśni szkieletowych. Oprócz funkcji budulcowych wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Charakteryzuje się dużymi zdolnościami oczyszczania organizmu z toksyn i wolnych rodników.
Fenomenalne właściwości prozdrowotne NAC związane z potencjałem antyoksydacyjnym i aktywacją produkcji naturalnego glutationu sprawiły, że związek ten zyskał niebywałą aprobatę środowisk naukowych jako jeden z najskuteczniejszych sposobów ochrony organizmu przed wieloma schorzeniami m.in. wywoływanymi przez bakterie, wirusy i toksyny, ale także schorzeniami cywilizacyjnymi jak zaburzenia kardiologiczne, następstwa niehigienicznego trybu życia i przewlekłego stresu.
W wyniku przeprowadzonych ponad 200 poważnych badań naukowych zostało udowodnione, że NAC:
-podnosi odporność organizmu na infekcje wirusowe, grzybicze i bakteryjne, skracając czas przebiegu niektórych chorób oraz łagodząc ich skutki i następstwa,
-jest skuteczny w leczeniu i zapobieganiu przeziębień, grypy, czy anginy,
-łagodzi nieprzyjemne dolegliwości utrudnionego oddechu w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i innych chorób przebiegających ze zwiększonym wydzielaniem i gromadzeniem się wydzieliny śluzowej – NAC upłynnia wydzielinę i ułatwia jej odksztuszanie umożliwiając swobodny oddech,
-zmniejsza uszkodzenia wątroby spowodowane używaniem leków, wystawieniem organizmu na toksyny, używaniem doustnych sterydów anabolicznych czy alkoholu, pomaga odbudować komórki wątrobowe, usprawnia ich funkcje, zapobiega nadmiernym uszkodzeniom i następstwom spowodowanym niewłaściwym działaniem tego narządu,
-zmniejsza toksyczny wpływ leków, alkoholu i substancji zawartych w tytoniu na układ krążenia,
-redukuje toksyczne właściwości metali ciężkich przyśpieszając ich eliminację z organizmu,
-posiada zdolność zmniejszania poziomu „złego cholesterolu” poprawiając ogólny profil lipidowy – normalizuje poziom trójglicerydów uznawanych za jedna z przyczyn chorób metabolicznych jak cukrzyca, jest potężną substancją antymutagenną – zapobiega mutacjom genetycznym chroniąc nasz organizm przed niektórymi formami nowotworów,
-zmniejsza przebieg erozji elementów stawowych, chrząstek i więzadeł, jakie zachodzą naturalnie wraz z wiekiem,
-zapobiega skutkom i następstwom wielu niekorzystnych zmian związanych ze starzeniem się organizmu,
-wspomaga wysiłek sportowy, zwiększa wytrzymałość, wydolność i podatność na przedwczesne przemęczenie,
-przyspiesza odbudowie białek ustrojowych działając anabolicznie na tkankę mięśniową,
-wspomaga przyrost masy mięśniowej spowodowany ekstremalnym treningiem,
-przyspiesza regenerację, zmniejsza obolałość mięśni po ciężkich ćwiczeniach siłowych,
-usprawnia wytwarzanie i magazynowanie energii użytecznej biologicznie,
-redukuje negatywne skutki stresu oksydacyjnego związanego z wysoką aktywnością psychofizyczną, ekstremalnym obciążeniem treningami lub pracą,
-wykazuje właściwości rozrzedzania wydzieliny dróg oddechowych, przez co ułatwia odksztuszanie, wentylacje płuc, wymianę gazową (Warto wspomnieć, że jest to jedna z najpowszechniej znanych i docenianych przez medyków właściwości NAC, dla której preparat ten stosuje się powszechnie w przeziębieniach i schorzeniach skojarzonych z nadmiarem zbyt gęstej wydzieliny w drogach oddechowych.),
-może okazać się potencjalnym suplementem spowalniającym starzenie sie organizmu, pozwalającym na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej oraz masy i siły mięśniowej pomimo upływu lat.
Suplementy diety, odżywki i różnego rodzaju preparaty wspomagające są dzisiaj dla większości sportowców czymś zupełnie normalnym. Stosują je już nie tylko wyczynowcy, zawodowcy, ale i osoby ćwiczące amatorsko. Suplementy diety umożliwiają intensywniejsze i wydajne treningi, szybszą regenerację, przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej, osiągnięcie wyższego poziomu siły czy wytrzymałości.
Wszystkie te procesy polegają w szczególności na kontroli produkcji energii, hormonów i procesów anabolicznych na poziomie molekularnym. Wszystkie te procesy związane są z aktywnością NAC i produkowanego za jej sprawą GLUTATIONU*.
NAC – Podnosi poziom GLUTATIONU
* Czym jest glutation?
Glutation – zwany naturalnym strażnikiem zdrowia ludzkiego organizmu – wytwarzany jest przy udziale cysteiny. Chroni nasz organizm przed wieloma toksynami, wolnymi rodnikami tlenowymi i czynnikami chorobotwórczymi, wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek, narządów i układów utrzymując nasz organizm w stanie równowagi funkcjonalnej. Kontroluje on wszelkie procesy życiowe, w tym odbudowę i tworzenie się białek mięśniowych. Anaboliczne właściwości glutationu dotyczą zarówno narządów wewnętrznych jak też mięśni szkieletowych. Jest on zaangażowany w wiele funkcji komórkowych takich jak detoksyfikacja, transport aminokwasów, produkcji koenzymów oraz recykling witamin E i C. Wszystkie te działania glutation wykonuje na poziomie komórkowym, a jego pierwszoplanowym zadaniem jest funkcja wspomagania obrony organizmu przede wszelkimi substancjami szkodliwymi. Jego kluczowa rola w funkcjonowaniu i rozmnażaniu limfocytów powoduje wzrost odporności organizmu w zwalczaniu bakterii, pasożytów oraz wielu wirusów.
Glutation jako antyoksydant stabilizuje błony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża poziom kortyzolu, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia, obniża poziom kwasu mlekowego.
Glutation działa jako substancja odtruwająca oraz uczestniczy w przemianie nadtlenku wodoru w wodę, co zwiększa żywotność erytrocytów. Bierze także udział w przedostawaniu się aminokwasów do błon komórkowych.
Badania naukowe dowodzą, że przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu zaprogramowana śmiercią komórkową. Niestety wraz z wiekiem poziom glutationu obniża się. Głównym organem, w którym gromadzi się glutation, jest wątroba, gdzie odgrywa on funkcje głównego czynnika detoksyfikacyjnego. Jest on głównym naturalnie występującym detoksyfikatorem w komórkach. Inne mniej liczne detoksyfikatory takie jak witaminy C i E w swoim działaniu są zależne od glutationu, ale witaminy te są po ich utlenieniu przywracane przez glutation do dobrej, użytecznej formy (tzw. zredukowanej).
W płynach międzykomórkowych glutatation jest absorbowany w maleńkiej ilości z pożywienia, detoksyfikuje płyny, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek.
Ten silny antyutleniacz zawierający siarkę jest kluczowym składnikiem w neutralizacji H2O2 w tłuszczach i w samym cyklu glutationowym. Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego.
Glutation jest produkowany przez komórkę, której dostarczyć musimy odpowiednią ilość składników potrzebnych do jego syntezy w organizmie. Łatwo jest o glicynę i kwas glutaminowy, ale trudności z cysteiną ograniczają jego produkcję. Wykazano natomiast, że witamina C wspomaga utrzymanie wysokiego poziomu glutationu.
Witamina C, E oraz β-karoten są także silnymi antyoksydantami i chronią neurony przed toksycznym działaniem wielu czynników.
Glutation jest peptydem, który nie występuje w naszej diecie. Nasz organizm jest w stanie wytworzyć go samodzielnie przy udziale dostępnej w pożywieniu cysteiny.
Badania naukowców-praktyków wykazały, że stosowanie N-Acetyl Cysteiny jest znacząco skuteczniejsze w zwiększaniu poziomu i aktywności endogennego glutationu niż sama dieta bogata w cysteinę, suplementacja cysteiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz