28 września 2020

Wzmocnij organizm na wiosnę! Zadbaj o zdrowie i urodę!

Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne „nowalijki" zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm. Kwasy omega-3 niezbędne dla zdrowia i urody! Wiosną szczególnie ważne jest, aby wzmocnić organizm, dostarczając mu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Ale to nie jedyne składniki ważne dla naszego zdrowia. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Już sama nazwa wskazuje na to, że są one niezbędne dla naszego organizmu. Są częścią składową każdej komórki naszego ciała. Niestety organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie syntezować i dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem. Kwasy omega-3 mają bardzo wszechstronne działanie. Wzmacniają organizm, wspierają jego system odpornościowy, mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, a także na funkcjonowanie mózgu, czyli naszą sprawność intelektualną. Lista korzyści płynących z właściwości kwasów omega- 3 jest naprawdę długa. Wiedza o nich też staje się coraz bardziej powszechna, dzięki kolejnym badaniom i doniesieniom naukowym. Dlatego też warto włączyć kwasy omega-3 do codziennego jadłospisu. Najbogatszym naturalnym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk etc.). Większość z nas spożywa je jednak w niewystarczających ilościach. Wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie – projekt WOBASZ (2005r.) wskazuje na bardzo niskie spożycie ryb morskich przez Polaków. Niemal 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej, w niektórych województwach (np. świętokrzyskim) średnie spożycie ryb morskich jest bliskie zeru. Dlatego specjaliści od spraw żywienia zalecają uzupełnianie diety suplementami takimi jak Triomar Total. Norwegia, kraj który dba o zdrowie obywateli. Krajem przodującym w produkcji preparatów omega-3 jest Norwegia. Norwegowie są liderami jeśli chodzi o programy bezpieczeństwa żywieniowego. Przywiązują szczególna wagę do jakości żywności, a produkty pozyskiwane z ryb są pod ciągłym nadzorem na mocy nowych programów bezpieczeństwa żywieniowego i pod kontrolą Norweskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywieniowego. Kontrola dotyczy wszystkich etapów produkcji żywności. Głównym celem norweskich rządowych programów prozdrowotnych jest dbanie o dobrą kondycję i samopoczucie obywateli poprzez szeroko pojętą profilaktykę i promowanie tzw. zdrowego stylu życia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na dietę. Najnowszym trendem mającym na celu poprawę zdrowia obywateli w Norwegii jest stosowanie suplementacji witamin i minerałów wraz z jednoczesnym przyjmowaniem kwasów omega-3. Zwrócono uwagę na pozytywny wpływ kwasów omega-3 na odporność, układ krwionośny i nerwowy. Zauważono, że niedobory kwasów omega-3 zwiększają m.in. częstotliwość występowania depresji. Przez ostatnie dwadzieścia lat długość życia Norwegów regularnie się wydłuża: obecnie kobiety osiągają średnio wiek 81,4 lat, a mężczyźni dożywają 76 lat. Na przestrzeni ubiegłego wieku średnia długość życia w Norwegii wzrosła o 27 lat. To kraj w Europie, w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz